J

Jacobinisme

Bien qu’il ait pris (hélas!) un sens et une importance internationale, le jacobinisme est un produit authentique du terroir parisien comme les vaudeville des boulevards ou l’esprit montmartrois.

Il est devenu l’évangile de toutes les républiques qui se sont succédées sur les bord de la Seine. Il est toujours la doctrine non écrite qui dicte les décisions et les arrière pensées des dirigeants, fussent-ils à l’Elysée ou à la mairie de Paris (...)

Open brief aan de hoofdredacteur van het jaarboek De Franse Nederlanden

07/2008

Geachte Heer Hoofdredacteur,

Als trouwe lezer van het jaarboek De Franse Nederlanden betreur ik dat het lexicon van "de Nederlandse schrijftaal in de Westhoek in Frankrijk" van Cyriel Moeyaert niet meer wordt opgenomen in het jaarboek.

Op een ogenblik dat Cyriel Moeyaert wordt gelauwerd voor zijn werk is de houding van Ons Erfdeel opvallend.

Ik ben ook teleurgesteld met de evolutie van het jaarboek in de laatste jaren, sommige thema’s, en de nieuwe dialectiek.

De woudloper door Ernst Jünger

(...) De leuze van de echte woudloper is hier en nu ; hij is immers de man van de vrije onafhankelijke actie. Wij hebben vroeger reeds gezien, dat tot dit type slechts een kleine fractie van onze massabevolkingen behoort, en toch vormt zich hier een kleine élite die tegen het automatisme van onze tijd is opgewassen, en waarop het brute geweld zich te pletter zal lopen.

randomness