Philippe Herreweghe

Philippe Herreweghe is de oprichter en dirigent van Collegium Vocale, alsook de dirigent van De Filharmonie en van het Orchestre des Champs Elysées. In Knack van 5 januari 2011 geeft hij zij mening over Frankrijk en de Fransen.

Vraag van journaliste Greet van ’t Veld: U lijkt zich van Frankrijk af te keren. Het festival van Saintes liet u aan iemand anders. U komt er enkel nog als gast. En u woonde vroeger in Parijs. Ook dat is verleden tijd. Hebt u het gehad met Frankrijk en de Fransen?

Antwoord van Herreweghe: Een Fransman heeft een aparte mentaliteit. Hij is veel met zichzelf bezig. Ik zie dat ook in orkesten. Fransen kunnen moeilijk iets aannemen van iemand anders. Dat is in een orkest nefast, want uiteindelijk heeft de dirigent het voor het zeggen. Je kunt niet oeverloos gaan discussiëren over details, zo kom je nergens. Daarom denk ik dat er ook zo weinig goede orkesten zijn in Frankrijk. In Duitsland en Oostenrijk is dat anders (...). Oké ik leid dan wel een Frans orkest, maar dat is een projectorkest waar vooral niet-Fransen in zitten. Nog iets typerend voor de Franse mentaliteit: men heeft me ooit gevraagd om in een sporthal op te treden. Daar heb ik voor bedankt. Het is hetzelfde als aan een topchirurg vragen om lessen EHBO te gaan geven. Daar steek ik mijn tijd niet in (...)