Café d’Artagnan

Onlangs bezocht ik nog eens Maastricht, een prachtige stad. In Café d’Artagnan dronk ik een smakelijk bier. De papieren onderlegger onder mijn glas vertelde de geschiedenis van Charles de Batz-Castelmore, beter bekend onder de naam Charles d’Artagnan.

Deze kapitein van de Franse musketiers is inderdaad op 25 juni 1673 in Maastricht gestorven, getroffen door een Nederlandse musketschot tijdens een stormaanval om de stad in te nemen. Ik lees verder op de onderlegger : In het Waldeckpark, nabij het Tongerse Plein, markeert een standbeeld de plaats waar Charles d’Artagnan om het leven kwam.

Weten de Nederlanders dan niet dat de echte d’Artagnan niet de vriendelijke romanheld was uit de boeken van Alexandre Dumas? Dat men in Maastricht een standbeeld heeft opgericht vooriemand die, aan het hoofd van zijn musketiers, talloze plunderingen, verwoestingen, moorden en verkrachtingen in de Zuidelijke Nederlanden op zijn actief heeft? En dat d’Artagnan ook betrokken was bij de bloedige en misdadige repressie van de opstand van de Roure in de Franse Languedoc?

Wie schreef weer : l’histoire est une putain qui couche avec le vainqueur?